Planuri de incadrare

Planuri de incadrare in televiziune

1. Plan-detaliu (PD) – un detaliu de obiect sau fata (nas, gura, ochi – dar nu fata fara frunte sau barbie).
2. Gros-plan (GP) – fata prezentata aproape in intregime, fara frunte sau fara barbie, dar, in teorie, nu fara amandoua.
3. Prim-plan (PP) – fata, cu o parte a bustului, cea mai comuna incadratura la jurnalele TV.
4. Plan mediu (PM) – prin aceasta denumire se inteleg diferite incadraturi, care incep la jumatatea bustului si se termina la jumatatea coapsei. Uneori,planul care se termina la jumatatea coapsei mai este numit “american de televiziune“.
5. Plan american (P Am) – cadru aparut in filmele Western, limitat la jumatatea gambei. Realizatorii aveau tendinta de a infatisa protagonistul, cu fata recognoscibila, dar si miscarea pe cal. Cadrul intreg a fost restrans – sau planul mediu a fost largit – astfel incat sa cuprinda partial si calul eroului. “Planul american de televiziune” sau cadrul mediu limitat la jumatatea coapsei a fost numit ca atare fiindca indeplineste o functie de continut asemanatoare, dar adaptat la dimensiunile mai reduse ale ecranului TV.
6. Plan intreg (PI) – persoana infatisata din cap pana in picioare.
7. Plan general (PG) – un cadru cu mai multe personaje, un peisaj sau obiecte.
8. Plan de ansamblu (P Ans) – planul general larg care ofera spectatorului o privire de ansamblu.

9. Cadru de localizare — un plan de ansamblu situat de regula la inceputul naratiunii cinematografice, pentru a situa spatial privitorul (dupa ango-saxonul: establishment shot)