Bazele compozitiei in fotografie

Secțiunea de aur
   Compozitia unei fotografii respecta o serie de reguli general acceptate, reguli care ajuta la obtinerea unei incadrari armonioase. Evident, criteriile de compozitie nu sunt obligatorii si nu trebuie urmarite intotdeauna, dar in majoritatea cazurilor ajuta la obtinerea unui impact vizual. 
  Secțiunea de aur a fost cunoscuta în Egiptul antic, proprietățile sale au fost studiate Euclid și Leonardo da Vinci. Cea mai simplă descriere a secțiunii de aur: Cel mai bun punct pentru localizarea subiectului - aproximativ 1/3 din frontierelor orizontale sau verticale cadru. Locul de amplasare a acestor obiecte importante în punctele de vedere și se uită în mod natural atrage atentia privitorului.


Princiupiul sectiuni de aur :
 Sectiunea de aur - o divizie proportionala a intervalului (C in acest caz),pe diverse portiuni
 In proportii va arata dupa cum urmeaza :
C:B = B:A
În cifre, valoarea secțiunii de aur cum urmează:
               Daca ne exprimam valoarea in fractiuni, este vorba de 5/8      
Aceeasi lungime in fractiuni pot fi reprezentate dupa cum urmeaza:  
                      
    Acest dreptunghi este construit pe principiul de sectiunea de aur (un termen, de altfel, introdus de Leonardo da Vinci).Am ales unitatea de lungime lateral A, partea B, va fi 0.618
Una dintre cele mai simple moduri de a utiliza raportul de aur - aplicarea regulii de trei sferturi.
   
    In conformitare cu aceasta, cadrul este impartit in trei parti, pe orizontala si  pe verticala, care  rezulta in noua sectoare. Punctele semnificative si linia situata pe cadru o distanta de 3/8 din marginea cadrului
(intr-o carianta simplificata, cand setoarele sunt la o distanta de 1/3).
Cea mai spectaculoasa zona este situata la punctele de intersectie numite noduri.Aceasta zona este favorabila subiectului principal al cadrului.
                Author Image - Artem Yankovsky